Bemutatás

A lakópark

A tervezett beruházás helyszíne Sopron észak-keleti, Aranyhegy nevű városrészében található. A lakópark által elfoglalt terület 1ha méretű, észak keleti ejtéssel, három oldalról utcával határolva.

Az épületegyüttes a városrész alközponti szerepét is betölti. A lakások mellett a Faller J u. felé a földszinten üzlet és szolgáltató helyiségek kerülnek kialakításra.

Az épülettömeg kialakításánál cél volt az utcai térfal folytatása, a körforgalom felé teresedés kialakítása, és a völgy irányában - város sziluett felé - tagolt, lejtést követő lelépcsőző forma. Az így kialakuló E alaprajzú, fésűs beépítést, a tömbök irányát a kedvező benapozás, a szél elleni védelem határozta meg. A tömbök ritmusa, tagolása a Faller utcai térfalban is megjelenik, feloldva ezzel a nagy homlokzati felületet. Az épületegyüttes pinceszint + 3-5 szint magas. Az elhelyezhető épülettömbök számának meghatározásánál vizsgáltuk az épület közötti terek arányát, méretét. Cél volt a szellős, nyitott érzésű udvarok kialakítása.

Az épület együttes alápincézett, a pinceszinten teremgarázsok és gépészeti terek valamint lépcsőházak találhatóak. A lejtést kihasználva a garázsszintek a Tárczy-Horrnoch utca felé a szint a térszint alól kiemelkedik, így biztosítva az utcaszinten történő beközlekedést. Így az épületet személyautóval a Tárczy-Horrnoch utca felől lehet garázsszinten megközelíteni; gyalogosan elsősorban a Faller u felől találhatóak a bejáratok, de a garázskapuk mellett is nyílnak bejáratok, indulnak lépcsőházak.

Építészeti kialakítás

Az épületben jellemzően 37m2 / 56m2 / 61m2 / 75m2 / 87m2 / 105m2 / 113m2 /122m2 körül, ezen kívül helyet kapott összesen 1498m2 hasznos alapterületű szolgáltató egység. Az eltérő méretű lakásokat differenciáltan, az alábbi rendszer szerint helyeztük el: a kisméretű lakások a tömb belsejében a nagyobb méretű lakások az épülettömbök végében, kilátással és a Faller u felé tetőteraszokkal.

Az épülettömbökben a közlekedőrendszer nyitott oldalfolyosós rendszerű, szintenként egybefüggő rendszert alkotva, 3 lépcsőházzal, melyből kettő lifttel kialakított. A tömbök inflexiós pontjában elhelyezett lift 1125kg teherbírású, költözködésre alkalmas kialakítású. A tömb K-i végében elhelyezett felvonó elsősorban az épület ezen végében megvalósított, panorámás, nagy teraszzal ellátott lakások és  penthouse-ok lakóinak kényelmét szolgálja.

Az beépítés megtervezésénél fontos elvárás volt az ütemenkénti megépíthetőség. A fésűs, „E” formájú beépítés ennek a szempontnak is megfelel. Az épület három ütemben épül, ütemenként befejezett, használható egységként.

Ütemezés

3. ütem: C/D tömbök / 73 lakás, 3 szolgáltató egység

Az épületek a jogerős és végrehajtható engedélyezési tervekben és az azok alapján készült kiviteli tervekben meghatározott műszaki-, gazdasági- és minőségi követelményeknek megfelelően valósulnak meg. Az építés során felhasznált anyagok és szerkezetek a magyar-, annak hiányában- az európai és nemzetközi műszaki, biztonságtechnikai, környezetvédelmi, minőségbiztosítási, élet-, vagyon-, tűz-, egészség-, balesetvédelmi és higiéniai szabványok és előírások figyelembe vételével kerülnek kiválasztásra és beépítésre. A szerződés szerint megvásárolt ingatlant a beruházó a vevő részére birtokba adási-vételi jegyzőkönyv felvétele mellett adja át, mely mellékleteként a vevő felvilágosítást kap az egyes gépi berendezések működéséről, üzemeltetéséről.

Energetikai besorolás:

Az előzetes energetikai tanusítvány minden egységre rendelkezésre áll, valamennyi lakóegység a legmagasabb, BB  kategóriába sorolt.

Külső kialakítás, szerkezet

Falazat: Az épület vasbeton pillérvázas rendszerű, a külső térelhatároló falak Leier/Wienerberger falazóelemekből készülnek, 15 cm vastag EPS külső hőszigetelő rendszerrel; a lakáselválasztó falak  Leier/Wienerberger vagy ezzel egyenértékű, hanggátló téglából készülnek

Lépcsőkorlátok:  Acél szerkezetűek, porfestés felületkezeléssel.

Lakás bejárati ajtók:  Tűzvédelmi és MABISZ előírásoknak megfelelő, több ponton záródó hőszigetelt műanyag, vagy fém ajtók, kilinccsel és zárbetéttel.

Homlokzati nyílászárók: Műanyag szerkezet, háromrétegű Super LOW-E üvegezéssel, argongáz töltéssel 1,1 W/m2K hőátbocsátási tényezővel. Az ablakok fix, nyíló/bukó és nyíló kivitelben kerülnek beépítésre, minden lakóhelyiség ablakán motoros mozgatású redőny távirányítóval, kívül fém, belül műanyag párkánnyal.

Terasz- és erkélykorlátok:  Acél szerkezetűek, porfestés felületkezeléssel.

Lakások belső kialakítása, szerkezetei

Belső válaszfalak:  Ytong rendszerű falazattal készülnek.

Belső ajtók:  Olasz design beltéri ajtók, Edilgreen vagy ezzel egyenértékű gyártmány. CPL bevonatú ajtólap, rozsdamentes kilincsgarnitúrával, üvegezés nélkül, anyagában megegyező ajtótokkal, világos illetve sötét színvilággal.

Belső burkolatok:  A padlóra  kerámia lapburkolat kerül a fürdőszoba, WC, helyiségekben. A falak kerámia burkolattal kerülnek burkolásra a fürdőszobában és a WC-ben 1,25 m magasságig. A kerámia burkolatok hálós kivitelben, 4000 Ft/nm árszinten.

A nappali, előtér, konyha és hálószobákban natúr tölgy vagy dió színű laminált HDF padlóburkolat készül, színazonos szegőlécekkel, összhangban a beltéri szobaajtók színvilágával, 3000 Ft/nm árszinten.

A lakásokon belül eloxált alu burkolatváltók kerülnek elhelyezésre a hideg-meleg burkolatok találkozásánál.

Falak felületképzése, festés: Glettelt felületre kétszeri diszperziós falfestés fehér színben.

Szaniterek:                                            Mosdó: falra szerelt  Kludi típusú.vagy azzal egyenértékű.

Zuhany tálca:  Ravak, vagy azzal egyenértékű.

Kád: Piramida Bona egyenes kád vagy Piramida Corena sarokkád előlappal vagy azzal egyenértékű.

WC-k: Szerelőkeretes kivitelben, Alföldi Saval WC.

Csaptelepek: Hansgrohe Logis típus vagy ezzel egyenértékű.

Konyhabútor: nem tartalmazza.  

Elektromos erősáramú hálózat:

Elektromos terv szerinti kivitelezéssel kerül kialakításra. A lakásonkénti egyedi elektromos mérőóra a lépcsőházakban helyezkedik el, 32A vételezési lehetőséggel. A lakáson belül, a bejárati ajtó közelében elektromos elosztó- és kapcsolótábla készül.

A konyhában a beépíthető elektromos berendezések csatlakozási pontjai is kialakításra kerültek. A lakóegységeken belül a nappalikban és fürdőszobákban és konyhákban 4-4, hálókban 3-3 dugalj lesz kialakítva. A szerelvények Típusa Legrand Valena család. A beltéri világítótestek nem kerültek elhelyezésre, kizárólag csatlakozási pontok készültek.

Gyengeáram:  Az egységeken belül a TV (szobánként egy) és ethernet (szobánként egy) csatlakozási pont kerül kialakításra. A gyengeáram kialakítását(Tv,telefon, internet) a helyi szolgáltatóval (Telekom) kerül kialakításra. 

A TV, Internet és telefonszolgáltatásokhoz a szolgáltató (MT) kiépítette lakásokig az optikai kábelt, a tulajdonosok külön szerződés alapján vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Riasztó rendszer a lakásokhoz nem készül.

Gépészeti berendezések: az épületben geotermikus energiával táplált fűtés- és hűtés rendszer kerül kialakításra.

Az összes egység önállóan szabályozható, mért fűtésű és hűtésű. A fűtését és hűtését minden épületszárnyban külön elhelyezkedő gépészeti helyiségben lévő egységek biztosítják. A hőmérséklet szabályozása a helyiségekben termosztáton keresztül történik. A fürdőszobákban törölköző-szárítós csőradiátor került elhelyezésre. A használati melegvíz előállítása is a geotermikus rendszert kihasználva biztosított. A lakó terekben padlófűtés kerül kialakításra, amely csővezetékeiben nyáron hidegvíz csökkenti a padló hőmérsékletét és temperálja a lakást. 

Burkolatok:  A lépcsőházak  gress-lap burkolatot kapnak.

Külső burkolatok: A teraszok/erkélyek  fagyálló kerámia, illetve a tetőteraszok műfű és kerámia burkolatokkal kerülnek kialakításra.